Бойко: Може би е добре да отстъпим Кърджали сега, утре може да загубим и Пловдив

Премиерът Бойко Борисов върви на ръба на конституцията на Република България с изказването си за унитарността на държавата.
Вчера в отговор на турските „душевни граници“, той заяви, че може би е разумно сега да отстъпим Кърджали на Турция, защото в бъдеще може да се наложи да отстъпим и Пловдив.

„Факт е, че в Кърджали живеят турци.

Но те се разселват из страната, и най-много отиват в близкият град Пловдив. Ако процесът продължи, в бъдеще може и вторият ни по големина град да стане преобладаващо турски.


Тогава ще трябва да отстъпим и него.“- обясни премиерът. И добави, че по-добре да направим малката жертва сега, отколкото голямата после.

„Като страничен ефект, ще намалее и драстично ролята на ДПС в политическият ни живот“ – допълни Борисов.
Припомняме, на предизборна обиколка в Сакария президентът на Турция Реджеп Ердоган спомена, че Кърджали е част от душевните граници на Турция.
Това показва постоянните амбиции на южната ни съседка да се върне в старите граници на Османската империя.
Желанията на Ердоган са известни още, откакто той стана министър-председател на Турция, но редовно получаваше критики, а и санкции за действията си.
Вместо Бойко Борисов да осъди или да обвини Ердоган за твърденията си, той подкрепи думите на турския президент:
Реджеп говори за духовни граници, а не за реални.Нашата граница се пази от истинска и сигурна ограда. Нека обаче да си кажем истината, в Кърджалийска област живеят турци. Гражданите са душата на една държава, както българските емигранти носят душата на родината си.

След като Бойко Борисов даде няколко проекта за милиарди на Турция, днес той показа също, че България няма проблем президентът на съседна държава да проявява претенции за българска територия.
Ето някои от предишните услуги, които правителствата на Борисов са правили на Ердоган:
Предаването на нефтопровода Бургас-Александруполис на Турция в проекта Самсун-Джейхан
Невъзстановяването на Южен поток (След възстановяването на икономическите отношения между Русия и ЕС) на Турция, заради което тази държава предприе проекта Турски поток.
Неизпълнението на АЕЦ Белене, което води до нужда от закупуване на електроенергия от Турция след края на срока за използване на ТЕЦ-овете в близките 6 години.
Осигурпването на безплатно преминаване на турски камиони през българските пътища.
Олекотени условия за функциониране на турски болници в България.
За разлика от Българския, гръцкият премиер Алексис Ципрас даде дума на министъра на отбраната на Гърция – Панос Каменос заплаши Турция с война, ако ислямизиращата се държава продължава да предявява претенции към гръцка територия.
България от своя страна все още помни националния стрес от тиражираната фалшива новина, че няколко десетки турски танка са останали в страната ни и не можем да ги принудим да си тръгнат.

Източник: Прес.бг

Сподели

Други от Скандал +