Джамията пред НДК ще е най-голямата на Балканите… Ердоган и Бойко на 6 май правят „първа копка“…

На 6 май ще е „първата копка“ на новата софийска джамия, която ще е на мястото на премахнатия паметник „1300 години България“. Това съобщиха от организационния комитет, който както знаем се оглавява от министърката на Европредседателството Лиляна Павлова.

„След преговори, уредихме инвестицията да е по-голяма от първоначалната. Новият храм ще е на площ от 2400 кв.м. и ще побира 20 хиляди богомолци. Спонсорите се съгласиха с повишените разходи, които ще достигнат 740 милиона евро“ – обяви Павлова на пресконференция днес.

Проектът се финансира от Саудитска Арабия, като първоначалният план беше за около 300 милиона евро и храм около 3 пъти по-голям от настоящата единствена джамия „Баня Башъ“ срещу Халите.


С преработката на замисъла, фактически джамията става най-голямата на полуострова, като ще задмине и църквата „Света София“, която е обърната на джамия, и гордостта на турския ислям – Синята джамия в Истанбул.

В момента България държи най-големия християнски храм на Балканите – това е катедралата „Св.Александър Невски“. Сега вече ще имаме и най-голямата джамия. С това ще се решат проблемите на богомолците, които като не се съберат в „Баня Башъ“ започваха да разстилат килимчета отпред на тротоара.
„Стартът със сигурност ще е в рамките на Председателството. Няма да отлагаме. Така ще можем да ангажираме и г-н Юнкер, и г-н Туск при „първата копка“, обясни Павлова.

Датата 6 май, Гергьовден, не е преднамерено подбрана. Тя е съгласувана с далеч по-важните от един „архаичен празник“, програми на г-н Ердоган, г-н Борисов и другите официални лица, стана ясно от думите на министърката.

„740 милиона евро ще се влеят в софийската икономика. Горди сме, че сътрудничехме на този проект и навреме разчистихме терена…“ – допълни столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Сподели

Други от Скандал +