Пенсионната възраст трябва да се вдигне на 72, защото емигрантите изоставиха родителите си ние да ги храним

Пенсионната възраст на този етап може да не скача на 75 години, както спомена премиерът, но поне 72 са неизбежни.

Това коментира депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, след около седмица разгорещени дискусии из социалните мрежи по темата.

 

 

„Факт е, че 2 милиона българи емигрираха и изоставиха родителите си тук.
Не са ги завели в Германия или в Америка. Трябва останалите да ги храним. Това променя драстично съотношението между работещи и пенсионери. Така неизбежно става да се вдигне пенсионната възраст, за да се оправи това съотношение“, обясни депутатът.


Не може 1 работещ да храни 1 пенсионер, както е приблизително сега. Минимумът, за да съществува изобщо системата е 2 работещи на 1 пенсионер. Ако емигрантите не бяха избягали, сега точно това щяхме да имаме 2:1.

Но те не са тук и в момента 1,07 работещи хранят 1 пенсионер. НОИ е във фактически фалит.

Няма друг начин, освен драстично да вдигнем пенсионната възраст и така да намалим броя на пенсионерите, добави известният също и като Лъчо Мозъка.

„Колежката Павлова също е права. Ако емигрантите започнат да пращат пари на НОИ, това ще позволи вдигане на пенсиите. Но иначе няма от къде“, заключи специалистът по пенсионно дело, който иначе по образование е доктор.

При средна продължителност на живота 74 години, ако се пенсионираме на 72, ще имаме само 2 години заслужен отдих. Това все пак е по-добре от идеята за 75, лансирана преди дни от Бойко Борисов.

Сподели

Други от Скандал +